5 min branja

Polletno poročilo o slovenskem trgu nepremičnin za leto 2023

Polletno poročilo o slovenskem trgu nepremičnin za leto 2023

GURS je na svojih spletnih straneh objavil polletno Poročilo o slovenskem nepremičninskem trgu za prvo polletje 2023.

V prvem polletju tega leta se je na trgu nepremičnin v Sloveniji nadaljeval trend padanja števila prodaj in nakupov nepremičnin, medtem ko je hitra rast cen nepremičnin, ki smo jo opazili predvsem v začetku leta 2022, popolnoma upadla.

Obseg oziroma vrednost sklenjenih kupoprodajnih pogodb z nepremičninami se je v prvem polletju 2023 že četrto polletje zapored zmanjšala, in sicer za tri do pet odstotkov v primerjavi z drugim polletjem 2022.

V prvih šestih mesecih leta 2023 je bilo število transakcij s stanovanji v večstanovanjskih stavbah in stanovanjskimi hišami manjše za približno 25 odstotkov v primerjavi z drugo polovico leta 2021, ko je po epidemiji število transakcij doseglo vrh. Število kupoprodaj zemljišč za gradnjo stanovanjskih in poslovnih stavb je bilo manjše za približno 30 odstotkov v istem obdobju.

Kljub opaznemu padcu števila transakcij z nepremičninami in zemljišči za gradnjo, upad števila transakcij na nacionalni ravni še ni tako dramatičen, da bi že bilo mogoče govoriti o novi krizi na slovenskem nepremičninskem trgu. Vendar pa je očitno, da je zmanjšanje plačilno sposobnega povpraševanja, ki ga je prizadela visoka cena in obresti, ter posledično manjše število transakcij že vplivalo na rast cen nepremičnin.

Po prvih šestih mesecih leta 2022 so se cene stanovanjskih nepremičnin in zemljišč za gradnjo teh nepremičnin rekordno dvignile, saj so se cene stanovanj v državi dvignile za 12 odstotkov, cene hiš za 8 odstotkov, cene zemljišč za gradnjo stanovanjskih stavb pa za 17 odstotkov. V drugi polovici leta so se cene stanovanj, hiš in zemljišč dvignile le še za približno 5 odstotkov. V prvih šestih mesecih letošnjega leta so se cene stanovanj in zemljišč za gradnjo stanovanjskih stavb praktično ustavile, medtem ko so se cene hiš zmerno dvignile, za približno 4 odstotke.

Glede na slovenski nepremičninski trg trenutno še ni mogoče določiti obrata v cenah, vendar bi se lahko to zgodilo še letos ali v naslednjem letu. Tudi po eventualnem obratu ni pričakovati nenadnega velikega padca cen nepremičnin, vendar bo zanimivo opazovati, kako dolgo bodo cene še padale in za koliko se bodo na koncu znižale cene stanovanjskih nepremičnin.

Vsi podatki o stanju slovenskega nepremičninskega trga so dosegljivi preko portala Prostor, na uradni spletni strani o trgu nepremičnin, kjer si lahko tudi ogledate Poročilo o slovenskem nepremičninskem trgu za prvo polletje 2023.

Poročilo GURS o slovenskem nepremičninskem trgu za prvo polletje 2023 (Vir: GURS)

Prodaja stanovanjskih nepremičnin upada, cene pa počasi še naprej rastejo.

Detajlno spremlja gibanje cen posameznih vrst nepremičnin tudi Slovenski statistični urad, kjer so objavljeni ažurni statistični podatki glede gibanja cen nepremičnin na slovenskem trgu.

Tudi Slovenski statistični urad ugotavlja, da prodaja stanovanjskih nepremičnin upada, cene nepremičnin pa še naprej rastejo.

Cene stanovanjskih nepremičnin so se na četrtletni ravni zvišale za 1,9 %, medtem ko so se na letni ravni povečale za 7,4 %.

Prodaja rabljenih stanovanj se zmanjšuje, največji upad (za petino) pa je bil zabeležen na četrtletni ravni v Ljubljani.

Po znižanju v prejšnjem četrtletju so se cene novih stanovanjskih nepremičnin tokrat ponovno povečale.

Cene stanovanj in družinskih hiš so se na četrtletni ravni ponovno povečale za 3,0 %, potem ko so se v prejšnjem četrtletju znižale za 8,4 %.

Največji delež k rasti so prispevale cene novih stanovanj, medtem ko so se cene novih družinskih hiš zmanjšale.

Spet se je opazila skromna, a vseeno prisotna rast cen rabljenih stanovanjskih nepremičnin.

Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin, vključno s stanovanji in hišami, so se v zadnjem četrtletju povečale za 1,8 %. Cene rabljenih stanovanj so se dvignile za 2,3 %, medtem ko so se cene rabljenih družinskih hiš povečale za 1,1 %.

V primerjavi so se najbolj zvišale cene rabljenih stanovanj v Ljubljani in drugje po Sloveniji (oziroma za 2,8 %), medtem ko so se v Mariboru znižale (za 1,9 %).

Na področju rabljenih družinskih hiš so se cene poleti močno dvignile v primerjavi z novogradnjami.

Najmanjše povečanje cen stanovanjskih nepremičnin je bilo 7,4 odstotno.

Največje povečanje so doživele cene rabljenih družinskih hiš (za 11,2 %), za njimi pa so sledile cene rabljenih stanovanj (za 6,1 %) in novih družinskih hiš (za 0,3 %). Cene novih stanovanj pa so padle (za 0,2 %).

Stopnje rasti cen stanovanjskih nepremičnin, Slovenija
Stopnje rasti cen stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji (Vir: SURS)

Koliko stanovanjskih nepremičnin je bilo prodanih in kakšna je bila njihova prodajna cena?

V drugem četrtletju v Sloveniji je bilo skupno prodanih stanovanjskih nepremičnin v vrednosti 338,0 milijona EUR, kar je bilo skoraj enako kot v prejšnjem četrtletju (336,8 milijona EUR) in za tretjino manj kot v istem četrtletju lani (480,3 milijona EUR).

Skupaj je bilo prodanih 2.421 stanovanjskih nepremičnin, kar je za 5 odstotkov manj kot v prejšnjem četrtletju in za tretjino manj kot v istem četrtletju lani (3.488).

Prodaja rabljenih stanovanjskih nepremičnin je bila v zadnjem letu in pol najnižja, saj je bilo prodanih 2.386 rabljenih stanovanjskih nepremičnin v skupni vrednosti 330,1 milijona EUR.

Prodanih je bilo 35 novih stanovanjskih nepremičnin, katerih skupna vrednost je bila približno 7,9 milijona EUR.

Je sedaj čas za nakup ali prodajo nepremičnine?

Je sedaj skrajni čas za prodajo nepremičnine? Ali je upočasnjena rast cen vse, kar lahko pričakujemo, ali se nam obeta večji popravek cen nepremičnin? Je smiselno še počakati z nakupom nepremičnine na večji padec cen nepremičnin?

Če tudi vi razmišljate o tem, ali je pravi čas za nakup ali prodajo vaše nepremičnine, kontaktirajte nepremičninskega agenta Centra nepremičnin, ki vam bo svetoval  pri vaši odločitvi upoštevajoč razmere na nepremičninskem trgu, vaše finančno stanje in pričakovana gibanja na področju bančnih obrestnih mer ter gospodarskega stanja.

Še niste pripravljeni na naslednji korak? Potem pričnite s popolnoma BREZPLAČNO informativno oceno vrednosti vaše nepremičnine:

Ocena vrednosti nepremičnine.

ali vstopite v nepremičninsko agencijo Center nepremičnin in preverite, kako vam lahko pomagamo na poti do vašega novega doma.

Vaša ekipa Centra nepremičnin.


Članek ustvarjen: 22.10.2023
Članek posodobljen: 13.2.2024

Avtor: Dejan Lavbič