19 min branja

VODNIK: Na kaj morate biti pozorni pred nakupom hiše?

V tem vodniku bomo opisali, na kaj morate biti pozorni pred nakupom hiše, da boste že pred nakupom hiše odkrili njene bistvene pomanjkljivosti in se izognili neprijetnim presenečenjem po nakupu hiše.
Na kaj morate biti pozorni pred nakupom hiše.

Naši nepremičninski strokovnjaki so zbrali ključne stvari, na katere morate biti pozorni pred nakupom hiše.

💡
V tem vodniku bomo opisali, na kaj morate biti pozorni pred nakupom stare hiše, da boste že pred nakupom hiše odkrili njene bistvene pomanjkljivosti in se izognili neprijetnim presenečenjem po nakupu hiše.

Nakup hiše je ena izmed največjih finančnih odločitev v življenju, zato je pomembno, da ste kot kupec nepremičnine pred nakupom pozorni na bistvene lastnosti, ki bodo vplivale na vaše bivanje v novem domu, hkrati pa morate poznati bistvene lastnosti hiše, na katere morate biti pri nakupu še posebej pozorni.


Kaj boste prebrali v tem vodniku?

V tem vodniku so naši nepremičninski strokovnjaki zbrali najbolj ključne stvari, na katere morate biti pozorni pred nakupom hiše.

PRED NAKUPOM HIŠE: Ključni dejavniki, ki jih morate upoštevati pred nakupom hiše, kot so:
- lokacija hiše
- stanje in starost hiše
- tloris hiše
- gradbeni elementi hiše
- okolica hiše
- gradbena dovoljenja in projektna dokumentacija

PRVI OGLED HIŠE: V nadaljevanju vodnika vam predstavljamo še ključne stvari, na katere morate biti pozorni že pri prvem ogledu starejše hiše, da boste lažje izločili tiste hiše, ki so za nakup popolnoma neprimerne.


PODROBNI PREGLED HIŠE PRED NAKUPOM: Na koncu vodnika vas bomo opozorili na detajle, na katere morate biti pozorni pri podrobnem pregledu hiše, ki je prišla v ožji izbor hiš, ki ste jih pripravljeni kupiti.

V kolikor se tudi vi odločate za nakup hiše, vsekakor vabljeni k branju.

Pred nakupom hiše...

Osnove o nakupu hiše, ki vam bodo olajšale iskanje primernega doma.

Pri nakupu starejše hiše je potrebno najprej dati poudarek na njeni lokaciji, za tem splošnem stanju in strukturi nepremičnine, funkcionalni zasnovi hiše, ter na koncu še širši  okolici, v kateri si boste ustvarili vaš novi dom. Ko vam bistvene lastnosti hiše, ki jo kupujete, ustrezajo, se lahko posvetite še detajlnemu pregledu samega objekta, s katerim boste odkrili pomanjkljivosti hiše, ki vas bodo sicer po nakupu udarile po žepu.

Veliko kupcev nepremičnine pregleda bolj površno kot sami mislijo in tako spregleda tudi tiste napake nepremičnine, ki bi jih sicer z lahkoto odkrili. To imajo prodajalci najraje, saj kupci pomanjkljivosti ne opazijo, dokler ni prepozno in je pogodba že podpisana. Ne bodite eden tistih, ki ga bo po nakupu hiše presenetil kup nepričakovanih popravil in dodatnih stroškov. Upoštevajte spodnje korake pri ogledu vsake nepremičnine, ki jo želite kupiti  in poskrbite, da boste v novem domu uživali že od prvega dne.


Lokacija hiše:

Pomembnost izbire prave lokacije

Lokacija hiše je ena izmed najpomembnejših lastnosti, ki jo je treba upoštevati pri nakupu hiše. Prava lokacija lahko prispeva k vašemu udobju bivanja in kakovosti življenja ter lahko vpliva tudi na dolgoročno vrednost vaše investicije. Izbiri prave lokacije je zato treba posvetiti največ pozornosti. Pomembno je, da izberete lokacijo, ki ustreza vašim potrebam in življenjskemu slogu.

Kaj vse morate upoštevati pri izbiri lokacije?

  • Dostopnost do delovnega mesta: Pomembno je, da lokacija hiše omogoča dober dostop do vašega delovnega mesta. Če ste dnevno odvisni od javnega prevoza, je smiselno izbrati lokacijo, ki je dobro povezana z javnim prevozom.
  • Dostopnost do storitev: Pomembno je, da je hiša, ki jo kupujete, v bližini trgovin, zdravstvenih ustanov, šol in drugih storitev, ki jih potrebujete. Če imate otroke, je pomembno, da so v bližini vaše hiše tudi otroški vrtci in šole ter druge obšolske dejavnosti.
  • Kvaliteta življenja: Lokacija hiše mora biti primerna za vaš življenjski slog. Če imate radi naravo in gibanje, je dobro izbrati lokacijo, ki je v bližini mestnih parkov, na robu mesta pa travnikov, rek, jezer, gozdov in sprehajalnih poti.
  • Promet: Lokacija hiše mora biti primerna glede na vaše potrebe po dostopnosti do prometnih povezav. Če se v službo vozite z avtomobilom, je pomembno, da je hiša v bližini glavne ceste ali avtoceste. Preverite tudi povprečno dolžino trajanja potovanja do vaše službe v času, ko se običajno vozite na delo, predvsem če je vaša služba v katerem o večjih mest v Sloveniji. Preverite tudi organiziranost šolskega prevoza ter dostopnost javnega avtobusnega prevoza in železniških povezav, ki jih bodo vaši otroci potrebovali za dostop do srednje šole in fakultete, ko odrastejo.
  • Varnost: Lokacija hiše mora biti varna in zanesljiva. Preverite, kakšna je stopnja kriminalitete v okolici ter kako je urejena varnost na sami lokaciji.
Izbira lokacije najbolj vpliva na ceno hiše tako pri nakupu, kot tudi pri kasnejši prodaji hiše.

Kako vpliva lokacija na ceno hiše?

Lokacija ima velik vpliv na ceno hiše. Hiše, ki se nahajajo na bolj zaželenih lokacijah, so običajno dražje od tistih, ki se nahajajo na manj zaželenih lokacijah. Cene hiš so lahko različne tudi znotraj iste lokacije, odvisno od bližine storitev, javnega prevoza in drugih dejavnikov.

Pomembno je tudi vedeti, da se lahko cene hiš razlikujejo med različnimi območji ali mesti. V nekaterih delih države so cene nepremičnin višje, v drugih nižje, odvisno od gospodarske situacije, povpraševanja in ponudbe na trgu nepremičnin.

Čeprav je nakup hiše v bolj zaželeni lokaciji dražji, pa se lahko dolgoročno izkaže kot boljša naložba. Hiše v bolj zaželenih lokacijah imajo namreč večjo možnost rasti vrednosti na dolgi rok. Prav tako je pomembno, da se pri izbiri lokacije ne osredotočate samo na ceno, temveč upoštevate tudi druge dejavnike, kot so kvaliteta življenja, dostopnost do storitev in prometnih povezav ter varnost.

Stanje in starost hiše:

Kako ugotoviti stanje hiše pred nakupom?

Preden se odločite za nakup hiše, je izjemno pomembno, da ugotovite njeno dejansko stanje ter odkrijete čim več skritih napak hiše. To lahko storite s pomočjo strokovnjaka za nepremičnine ali gradbenika, ki lahko oceni kakovost gradnje in potencialne težave, ki jih hiša morda ima.

Priporočljivo je, da se odločite za neodvisnega strokovnjaka, ki ni povezan z prodajalcem ali nepremičninskim posrednikom, saj boste tako dobili nepristransko oceno stanja hiše.

Kaj vse je potrebno preveriti glede stanja hiše?

Pri preverjanju stanja hiše je pomembno, da celovito preverite ključne dele hiše, kot so streha, fasada, temelji, instalacije (električne, vodovodne, ogrevalne...), okna in vrata ter morebitne druge posebnosti, ki jih je treba upoštevati pred nakupom hiše. Posebno pozornost je treba nameniti tudi morebitnim znakom vlage ali plesni, saj lahko to nakazuje na resne strukturne težave.

Kupiti cenejšo staro hišo potrebno prenove ali raje dražjo novo hišo, ki ni potrebna prenove?

Kako vpliva starost hiše na ceno in vzdrževanje?

Starost hiše ima pomemben vpliv na njeno ceno in vzdrževanje. Starejše hiše imajo pogosto višje stroške vzdrževanja, saj so njihove instalacije in ostali gradbeni elementi lahko dotrajani in potrebujejo nadgradnjo. Prav tako lahko starejše hiše zahtevajo več popravil in obnov, kar lahko poveča skupne stroške lastništva po nakupu hiše.

Kljub temu lahko starejše hiše ponujajo tudi poseben čar in značaj, ki jih ne najdete pri novogradnjah, predvsem pa jih običajno odlikuje večje pripadajoče zemljišče. Cena hiše je odvisna tudi od starosti, kakovosti gradnje in količine potrebnih popravil ter obnov.

Tloris hiše:

Kakšen naj bo optimalen tloris hiše?

Optimalen tloris hiše je odvisen glede na vaše življenjske okoliščine, kot so družina, hobiji in potrebe. Pri načrtovanju hiše je pomembno razmisliti o tem, koliko prostora potrebujete in kakšne prostore želite imeti. Pri izbiri tlorisa hiše lahko razmislite o odprtih bivalnih prostorih, velikosti spalnic, številu kopalnic in drugih pomembnih elementih.

Pred nakupom hiše se prepričajte, da tloris hiše ustreza potrebam vaše družine in družinskemu proračunu.
Pomembno je tudi, da tloris hiše ni prevelik glede na vaše potrebe, saj večja kvadratura hiše pomeni tudi večje stroške vzdrževanja (predvsem ogrevanja) in kasnejše obnove po nakupu hiše.

Pomembno je, da hiša ponuja dovolj prostora za vse družinske člane, hkrati pa ima dovolj prostora za shranjevanje stvari. Prav tako je pomembno razmisliti o funkcionalnosti posameznih prostorov, da bodo ustrezali vašim potrebam in življenjskemu slogu.

Kako preveriti, ali je tloris hiše primeren za vas?

Pred nakupom hiše je pomembno, da se prepričate, ali je tloris hiše primeren za vas. Pomembno je preveriti, ali je hiša dovolj velika za vašo družino, ali so prostori dovolj funkcionalni in ali se struktura hiše ujema z vašim življenjskim slogom. Pri preverjanju tlorisa hiše je priporočljivo upoštevati tudi možnosti preureditve prostorov, če bi se vaše potrebe in želje v prihodnosti spremenile.

Kako vpliva tloris hiše na udobje bivanja?

Tloris hiše lahko pomembno vpliva na vaše udobje bivanja. Dobra zasnova hiše lahko zagotovi udobno in prijetno bivanje za vašo družino, medtem ko lahko neustrezen tloris hiše povzroča nelagodje in stres.

Pomembno je, da izberete takšno hišo, ki vam bo zagotavljala udobno bivanje in se ujema z vašim življenjskim slogom. Prav tako lahko dober tloris hiše prispeva k povečanju vrednosti hiše, kar je pomembno pri morebitni prihodnji prodaji.


Konstrukcija hiše:

Kaj so gradbeni elementi hiše?

Gradbeni elementi hiše so osnovni gradbeni elementi, ki sestavljajo nosilno konstrukcijo hišo, vključno s temelji, zidovi, stropovi, talnimi oblogami, okni, vrati, streho in ostalimi gradbenimi elementi. Ti elementi so ključni za zagotavljanje trdnosti, varnosti in funkcionalnosti hiše.

Pred nakupom hiše je potrebno preveriti ali so gradbeni elementi hiše v dobrem stanju.

Kako preveriti, ali so gradbeni elementi hiše v dobrem stanju?

Pred nakupom hiše je pomembno preveriti, ali so gradbeni elementi hiše v dobrem stanju. Za preverjanje stanja gradbenih elementov hiše se lahko uporabi zunanji pregled, strokovni pregled gradbenih elementov ali pa se lahko preveri njihovo starost in kakovost. Pri pregledu hiše lahko preverite tudi morebitne znake propadanja, poškodbe, razpoke ali druge nepravilnosti na gradbenih elementih. Pomembno je, da preverite, ali so gradbeni elementi hiše varni, zanesljivi in v skladu z vašimi željami.

Pregled gradbenih elementov hiše je pomemben predvsem takrat, ko se odločite za prenovo hiše po nakupu, s katero boste morali posegati v nosilno konstrukcijo hiše, npr.: dodajati večje steklene površine, podirati predelne stene in prenoviti dele hiše, s katerimi boste posegali v streho in nosilno konstrukcijo hiše.

Pri tem vam bo v veliki meri v pomoč izkušen statik ali gradbinec, precej lažje pa bo predvideti načrtovane posege, če prodajalec razpolaga s starimi načrti hiše iz katerih bo mogoče lažje oceniti, kateri posegi v konstrukcijo hiše so izvedljivi, če se boste odločili za njih po nakupu hiše.

Kako vplivajo gradbeni elementi hiše na vzdrževanje in potrebna popravila?

Kakovost gradbenih elementov hiše lahko vpliva na vzdrževanje in popravila hiše. Stari ali slabo izdelani gradbeni elementi lahko povzročijo dodatne stroške za vzdrževanje in popravila hiše po nakupu hiše.

Pri izbiri hiše je pomembno izbrati hišo s kakovostnimi gradbenimi elementi, ki so izdelani za dolgo življenjsko dobo in potrebujejo minimalno vzdrževanje. Prav tako lahko vplivajo na varnost in udobje bivanja. Zato je pomembno, da pri nakupu hiše pozorno preverite stanje gradbenih elementov in se posvetujete s strokovnjakom, da ugotovite, ali boste morda morali v prihodnosti izvajati popravila ali nadgradnje.


Okolica hiše:

Kakšna naj bo okolica hiše?

Okolica hiše naj bo primerna za vaše življenjske potrebe in želje. To lahko pomeni, da se nahaja v mirni soseski ali pa bližini mestnega vrveža, obkrožena s parki, gozdovi, rekami ali jezeri.

Pri ogledih hiše pred nakupom bodite pozorni na vire hrupa in drugih neželenih emisij v okolici, kot je bližina prometnic, železniških tirov, tovarn in delavnic, ki povzročajo hrup in tresljaje, hlevov, gnojišč, sosedovih psov, ki lajajo vsakokrat, ko pridete na ogled hiše ipd.

Primerna okolica hiše naj bo vaše glavno vodilo pri odločitvi o nakupu hiše. 
Sosedje so najboljši vir informacij, tako da pred nakupom hiše stopite do sosedov in povprašajte, kako jim je všeč okolica, kaj jih moti, itd. Tako boste prejeli dovolj informacij,  da vas po nakupu ne bodo motili neprijetni vplivi okolice.

Kaj vse morate upoštevati pri izbiri okolice?

Pri izbiri okolice hiše je pomembno upoštevati vaše potrebe, kot so razdalje do šol, trgovin, javnega prevoza, zdravstvenih ustanov in drugih pomembnih objektov. Prav tako je pomembno upoštevati tudi okolico hiše, kot so bližina sosedov, glavne ceste in hrup.

Kako okolica vpliva na kakovost bivanja?

Okolica hiše ima lahko pomemben vpliv na vašo kakovost bivanja. Mirna in zelena okolica lahko prispeva k bolj sproščenemu življenju, medtem ko lahko hrupna ali prometna okolica vpliva na stres in kakovost spanja.

Okolico hiše si morate pred nakupom hiše ogledati v več različnih časovnih obdobjih, torej v različnih delih dneva in tedna. Le tako boste odkrili motnje, ki se pojavljajo le v določenih delih dneva. Preverite tudi, ali v bližini hiše obstajajo objekti, v katerih nastajajo motnje sezonske narave, kot so sušilnice hmelja, predelovalni obrati, itd. ki jih sicer ob ogledu hiše težko opazimo.

Poleg tega lahko okolica vpliva tudi na vrednost hiše in prodajnost v prihodnosti. Zato je pomembno, da pri izbiri okolice hiše upoštevate vaše želje in potrebe ter si ogledate okolico v različnih delih dneva, da dobite realen občutek za okolico.


Gradbena dovoljenja in projektna dokumentacija:

Neurejena gradbena dokumentacija in nepridobljena gradbena dovoljenja lahko bistveno vplivajo na stroške, ki vas čakajo po nakupu hiše in so seveda pomemben faktor pri odločitvi o nakupu hiše.

Neurejena gradbena dokumentacija in nepridobljena gradbena dovoljenja lahko bistveno vplivajo na vrednost hiše pri nakupu.

Ali obstaja projektna dokumentacija in gradbena dovoljenja za hišo in pomožne objekte ob hiši, ki jo kupujete?

Osnovni pogoj pred nakupom vsake hiše je ta, da zanjo in za pomožne objekte obstajajo gradbena dovoljenja. V kolikor temu ni tako, je potrebno preveriti, če bo hišo in pomožne objekte ob hiši mogoče pred nakupom legalizirati oz. za njih pridobiti uporabno dovoljenje.

V tem primeru je potrebno pred nakupom preveriti, ali bo legalizacija objekta sploh mogoča glede na namembnost zemljišč, na katerih stoji hiša, ki jo kupujete. Pomembna je tudi ocena stroškov legalizacije hiše in pomožnih objektov, ki so lahko predmet pogajanja o ceni hiše, ki jo kupujete.

Ali je hiša zgrajena v skladu z obstoječo projektno dokumentacijo in dovoljenji?

V kolikor ste vešči branja načrtov za hiše, lahko v večji meri sami na grobo preverite ali je hiša enakih dimenzij, višine, etažnosti in namembnosti, kot je bila narisana v projektu, na podlagi katerega je bilo izdano gradbeno dovoljenje. V kolikor vidite, da so v naravi odstopanja, kot so izkoriščeno podstrešje, dodaten prizidek, itd. je smiselno preveriti kakšen strošek vas čaka, če boste navedena odstopanja po nakupu želeli legalizirati.

Nelegalna gradnja lahko ustavi tudi cenilca, ki bo prišel oceniti vrednost hiše, v kolikor boste za nakup hiše potrebovali financiranje banke, kar pomeni dodatne stroške za vas kot kupca, ki na koncu lahko prinese še zavrnitev financiranja nakupa s strani banke, kjer boste jemali kredit za nakup.

Ali so pridobljene vse služnosti za dostop do hiše?

Prodajalec hiše je verjetno mirno dostopal do svoje hiše, vendar ni nujno, da bo tako ostalo tudi po tem, ko jo kupite vi. Še posebej takrat, ko dostop ni urejen preko javnih cest. Zato je pomembno pred nakupom preveriti, ali so urejene vse služnosti za dostop do vaše nove hiše.

Ali obstajajo soglasja lastnikov sosednjih zemljišč za odmike objektov od parcelnih mej?

Soglasja lastnikov sosednjih parcel so pomembna predvsem v primerih, ko se hiša ali pomožni objekti nahajajo v neposredni bližini parcelnih mej. Kadar je temu tako, morajo biti za navedene objekte pridobljena soglasja mejašev za odmike, ki so manjši, kot je zakonsko potrebno, sicer se vam lahko po nakupu hiše zgodi, da boste morali določene objekte odstraniti ali legalizirati, kar lahko bistveno podraži vaš nakup hiše.


Prvi ogled hiše pred nakupom

Seznam ključnih stvari, na katere morate biti pozorni že na prvem ogledu pred nakupom hiše.

Nikdar ne pojdite na ogled nepremičnine, če se vam mudi. Ogled v naglici je recept za katastrofo. Vzemite si čas in pregled opravite temeljito. Prav tako nepremičnino pred nakupom obiščite večkrat in ob različnih urah, da jo zares spoznate.

Naj vam ne bo odveč porabiti malce več časa, saj lahko v nekaj urah prihranite več sto ali celo tisoč evrov. Najbolje je, da se pregleda napak nepremičnine lotite sistematično in po korakih.

1. Vprašajte prodajalca hiše o izvedenih adaptacijah in popravilih
Preverite, kako so bila dela izvedena. Vprašajte, zakaj je do popravil ali adaptacij prišlo. Morebitne napake poslikajte in popišite ter se pozanimajte ali bodo pred prodajo odpravljene.

Pregled nepremičnine pred nakupom - seznam izvedenih popravil
Vprašajte po izvedenih adaptacijah in popravilih hiše, ki so bili izvedeni pred prodajo hiše.

2. Preverite, kateri predmeti in pohištvo bodo ostali v hiši po nakupu
Tako boste vedeli, kaj vse je potrebno pregledati. Če želite, da prodajalec določene kose pohištva odstrani, se dogovorite pred podpisom pogodbe ali pa jih boste na odpad vozili sami.

3. Preglejte vsa okna in vrata
Odprite jih, preverite, kje se zatikajo, kako dobro tesnijo, ali se kje pojavlja prepih, ali se vrata težko zaprejo in ali vse ključavnice delujejo tako kot je treba. Menjava oken in vrat ni poceni in je neprijetna, ko že stanujete v hiši po nakupu, zato zanjo poskrbite pred vselitvijo.

4. Preglejte kopalnice in toaletne prostore in radiatorje
Bodite pozorni na morebitno plesen in puščanje vode. Preverite delovanje pip, toplo in hladno vodo, delovanje stranišča in odtoke.

Če je v hiši peč, vprašajte, kako pogosto je bila pregledana in koliko je stara. Poskrbite, da deluje brez težav, saj v nasprotnem primeru hitro pride do visokih stroškov ali hladnega doma. V kolikor je potrebna zamenjava načina ogrevanja (npr. s toplotno črpalko, računajte na potrebna sredstva za prenovo že ob pogovoru o financiranju nakupa hiše). Preverite tudi delovanje pralnega in sušilnega stroja – sploh odtekanje vode, saj verjetno ne želite poplave takoj po vselitvi.

Prepričajte se, da se voda nikjer ne zadržuje, saj bo drugače hitro prišlo do težav. Predvsem v zimskih mesecih zaprite vodo in izpraznite ogrevalni sistem, če hiše nekaj časa po nakupu še ne boste uporabljali, da vam morebitno zmrzovanje objekta ne bo poškodovalo radiatorskih cevi in poplavilo hiše, ko se vreme otopli.

Napake nepremičnine - vodovod pušča
Preglejte kopalnice in toaletne prostore pred nakupom nepremičnine.

5. Preglejte kuhinjo
Preverite znake plesni ali puščanja vode pod umivalnikom, okrog pomivalnega stroja in hladilnika. Preverite delovanje vseh naprav in vtičnic v kuhinji. Odprite hladilnik in se prepričajte, da hladi ter da v njem ni ostalo kaj pokvarljivega.

Preverite delovanje štedilnika in plinske ventile, če uporablja plin. Če je v kuhinji indukcijska kuhalna plošča, boste zanjo potrebovali primerne posode.

6. Preglejte delovanje naprav in električnih vtičnic
Če bodo v nepremičnini ostale naprave kot so sesalnik, televizija, radio ipd., preverite ali delujejo. Če je v stanovanju ali hiši klimatska naprava, jo prižgite in se prepričajte, da hladi in greje.

Pred nakupom nepremičnine skrbno preglejte delovanje naprav in električnih vtičnic.

Vsaj na drugem ogledu nepremičnine poskusite svoj telefon polniti v vsaki vtičnici in bodite pozorni, da je varno pritrjena na steno. Nedelujoča vtičnica lahko pomeni težavo v električni napeljavi in to vsekakor želite odpravljeno preden kupite nepremičnino. Prav tako preverite vsa stikala za luči.

7. Preverite, ali se kje nabira vlaga
Poglejte ali so na stenah in stropu madeži. Bodite pozorni, če je sveže prepleskana le ena izmed sob, saj to lahko pomeni, da prodajalec skuša prikriti znake vlage.

8. Poglejte za pohištvom
S premikanjem pohištva se lahko skrije kakšno težavo, ki je ne boste opazili, dokler ne bo prepozno. Premaknite vse kose pohištva, ki niso pritrjeni in preverite, kaj se skriva za njimi.

9. Ne le glejte, tudi vonjajte
Če je kakšna soba nenavadnega vonja, vprašajte zakaj. Vonj je pogosto znak težav, med drugim tudi plesni.

Sveže prepleskane stene lahko nakazujejo na to, da je prodajalec hiše želel prikriti napake nepremičnine, kot so vlaga in plesen... Pri ogledu hiše pred nakupom zato bodite pozorni tudi na vonjave, ki vas bodo opozorile na težave z vlago v nepremičnini in prikrite pomanjkljivosti.
Sveže prepleskane stene lahko nakazujejo na prikrite napake nepremičnine, kot so vlaga, plesen... Pri ogledu hiše pred nakupom zato bodite pozorni tudi na vonjave, ki vas bodo opozorile na težave z vlago v nepremičnini in prikrite pomanjkljivosti. (Fotografija: Freepik.com)

10. Preverite svetlost nepremičnine
Prepričajte se, da je v hiši ali stanovanju dovolj naravne svetlobe. Preverite proti kateri strani neba je obrnjena, če želite sončno svetlobo. Nepremičnino obiščite zvečer in preglejte razporeditev ter moč luči.

11. Preverite zvočno izolacijo in debelino zidov
Prepričajte se, da so zidovi v nepremičnini dovolj debeli. Verjetno ne želite slišati vsake besede sosedov ali tratiti denarja s pretiranim ogrevanjem.

12. Ne pozabite na ogled kleti
Prepričajte se, da imate dovolj prostora za shranjevanje. Preverite hidroizolacijo temeljev, zidov v stiku s tlemi in talno-pritlične plošče. Brez hidroizolacije bo klet vlažna. Vprašajte, če je klet bila kdaj poplavljena in če je možno, da bi ob močnem deževju poplavila podtalnica.

13. Sprehodite se okrog hiše in preglejte urejenost okolice
Bodite pozorni na znake škodljivcev (mravlje, lesni črvi in druge živali). Ti se še posebej radi pojavijo pri starih montažnih hišah. Opazujte tudi kje raste plevel, ali so na fasadi plezalke, ali so na dvorišču krtine in druge neprijetnosti, ki bodo tratile vaš čas. Želite urejeno okolico, kjer ne boste rabili neprestano preganjati nezaželenih gostov.

Pri pregledu nepremičnine pred nakupom bodite pozorni na znake škodljivcev, kot so mravlje, lesni črvi in druge živali (Fotografija: Wirestock na Freepik.com)

14. Preglejte ohranjenost fasade in strehe
So kje kakšne razpoke ali načeti strešniki? Če fasada zgleda potrebna popravila, se pozanimajte ali bo to izvedeno. Preverite tudi, kako je fasada izolirana, saj boste tako hitro videli, kako draga bo kurjava pozimi.

15. Preverite količino parkirnih mest okrog nepremičnine
Boste imeli kje parkirati? Vsakodnevno iskanje prostora ob vsakem povratku domov ni pretirano zabavno.

16. Preverite zunanje odtoke in možnosti poplav
Prepričajte se, da dvorišče ob deževju ne bo poplavljeno in boste lahko normalno šli od doma. Pri sosedih povprašajte tudi glede nevarnosti poplav na območju hiše, ki jo kupujete.

Pred nakupom hiše povprašajte o sosedih, preverite, ali v bližini ni motečih dejavnikov, ki občasno povzročajo motnje, ki jih ob ogledu hiše ne morete zaznati, kot so območja poplav, sezonskega hrupa, vonjav iz bližnjih tovarn, kmetij... in vremenskih vplivov v posameznih letnih časih. Preverite kako je z osončenjem hiše v zimskem času in podobno.

17. Lokacija, lokacija, lokacija...
Lokacija hiše je zadnji in hkrati najpomembnejši dejavnik, ki naj ima največjo težo pri vaši odločitvi glede nakupa hiše.

Preverite, ali okolica hiše ponuja vse, kar potrebujete za udobno življenje (trgovine, javni prevoz, šole itd.). Povprašajte o sosedih, preverite, ali v bližini ni motečih dejavnikov, ki občasno povzročajo motnje, ki jih ob ogledu hiše ne morete zaznati. Ne pozabite preveriti mobilnega signala, sploh na deželi.

Včasih je smiselno na račun lokacije sprejeti kompromis pri vseh ostalih lastnostih hiše, ki jo kupujete, saj boste svojo novo hišo lahko s časom prenovili in izboljšali bivanje v njej. Na okolico hiše pa običajno nimate vpliva, kar je še dodaten razlog, da je lokacija hiše najbolj pomemben dejavnik, ki bo vplival na vaše življenje po nakupu hiše.

Pri nakupu hiše je najbolj pomemben dejavnik lokacija, lokacija, lokacija... Potem sledi vse ostalo. 

Podrobni pregled hiše pred nakupom

Kaj vzeti s seboj na podrobni ogled starejše hiše, ki je prišla v ožji izbor hiš, ki jih želite kupiti?

Ko bo prvi ogled rabljene hiše že za vami in bo hiša pristala v ožjem izboru potencialnih kandidatov za vaš novi dom, je čas za podrobni pregled nepremičnine pred nakupom.

Da ne boste z nakupom hiše kupili mačka v žaklju, vzemite s seboj stvari iz spodnjega seznama:

  • Beležko in fotoaparat za dokumentiranje napak.
  • Popis dejanskega stanja nepremičnine in vseh izvedenih popravil, če ga je mogoče dobiti od nepremičninskega agenta, sicer pa vsaj natisnjen oglas s čim več podatki o nepremičnini.
  • Telefon s polnilcem s katerim boste preverili delovanje vtičnic.
  • Svojega nepremičninskega agenta, ki bo ščitil vaše interese pri nakupu nepremičnine, tudi kadar kupujete hišo, ki jo prodaja nepremičninska agencija, še posebej pa takrat, ko prodajalec prodaja hišo sam. Izkušnje nepremičninskega agenta vam namreč lahko prihranijo ogromno kasnejših skrbi.
  • Strokovnjaka gradbene stroke, ko ste se za nakup starejše hiše že odločili, seveda pod pogojem, da slednja nima bistvenih skritih napak, ki bi lahko vplivale na višino stroškov po nakupu nepremičnine. Naj gradbeni strokovnjak pregleda fizične lastnosti gradnje, saj lahko te skrivajo drage pasti, ki jih sami ne boste opazili.

Zaključek

Kot vidite, morate pri ogledu nepremičnine biti pozorni na veliko stvari. Če niste, tvegate nepričakovane stroške in skrbi zaradi popravil.

Nakup hiše je velika investicija in pomembno je, da pred nakupom upoštevate številne vidike, ki bodo vplivali na vaše bivanje v prihodnosti. Pomembni vidiki nakupa hiše vključujejo izbiro prave lokacije, stanje in starost hiše, strukturo in tloris hiše ter gradbene elemente hiše. Prav tako je pomembno upoštevati tudi okolico hiše, ki lahko vpliva na vašo kakovost bivanja. S temi nasveti boste lahko lažje ocenili, ali je določena hiša primerna za vas in vašo družino. Če boste upoštevali vse vidike, boste našli hišo, ki bo ustrezala vašim potrebam in vam omogočila prijetno in udobno bivanje. S pravilno izbrano hišo boste lahko uživali v udobnem in prijetnem bivanju, ter tako ustvarili trajne spomine s svojo družino in prijatelji.

Ta vodnik naj vam služi kot filter, s katerim boste lahko zožili izbor hiš, ki si jih ogledujete za nakup v nepremičninskih oglasih, na le nekaj potencialno ustreznih nepremičnin.

Seveda pred ogledom sami ocenite, ali se na določene stvari spoznate dovolj, da lahko ocenite njihovo stanje. Če ne veste kaj dosti o izolaciji fasade, hidroizolaciji temeljev, statiki, toplotnih mostovih, projektni dokumentaciji itd. je pametno s seboj imeti nekoga, ki se na to spozna in ima izkušnje s podobnimi pregledi in vam bo pomagal najti še dodatne napake nepremičnine, ki jih sicer sami ne bi mogli odkriti. V kolikor menite, da niste dovolj kompetentni za celovit pregled nepremičnine pred nakupom, vsekakor kontaktirajte ekipo Centra nepremičnin, ki vam bo pomagala poiskati pomanjkljivosti, predvideti potrebne stroške za njihovo odpravo, ter vam zagotovila miren spanec v vaši novi hiši.

Pri pregledu nepremičnine se resnično ne splača skopariti s časom ali pomočjo. Strošek nepremičninskega agenta in gradbenega strokovnjaka je zanemarljiv proti temu, kolikor vas bodo stala popravila, če kakšne napake nepremičnine ne boste opazili še pred nakupom.

Ne samo to – tako tudi ne boste v dvomih, da ste kaj spregledali in vam kasneje ne bo žal, ker bi se popravilom lahko izognili, ali jih vsaj pravočasno predvideli in na ta račun uspeli znižati kupnino za vašo hišo.

Želimo vam veliko uspeha pri lovu na vašo novo staro hišo!

Vaša ekipa Centra nepremičnin.

Članek ustvarjen: 13.3.2023
Zadnja posodobitev: 13.02.2024

Avtor: Dejan Lavbič